onsdag 30. september 2009

Tøm teksten side 94

1: Episk diktning er tekster der innholdet oppdiktet. Et viktig kjennetegn er at episk diktning forteller historier. Det er ofte en eller flere hendelser som utgjør teksten. Eksempler på episke tekster kan være roman, novelle og eventyr.

2: Jeg vil si at den største forskjellen på roman og novelle er lengden. I en roman kan det være flere høydepunkt med mange personer, og over en lang tidsperiode. Men i en novelle så foregår handlingen over en kort tidsperiode med få personer.

3: Novelle kommer fra et italiensk ord som betyr "nyhet".

4: Myter er fortellinger om hvordan en skal forstå verden. Det handler om helter og guder. Et eksempel kan være norønn mytologi som handler om Odin og Tor, de norønne gudene.

5: Forfatteren er på en måte oppfinneren av teksten, mens fortelleren er den som fører ordet i teksten. f.eks hvis en tekst er skrevet i 1. person entall, så trenger ikke det nødvendigvis være forfatteren.

6: Det er når fortellingen blir fortalt med en bestemt synsvinkel. Jeg-form f.eks.

7:


8: Det vil si at tekstene blir fortalt ved at de starter med det som skjedde først, og avslutter med det som skjedde sist.

9: En novelle er ofte bygd opp i mot et høydepunkt, og det er ofte en overraskende slutt.

10: Det er at tekstene starter rett inn i en handling.

11: En skildring er en beskrivelse av personer og miljøet. Dette gjør at tempoet bli langsommere.
I en scenisk framstilling viser forfatteren hva som skjer isteden for å beskrive.

12: Direkte personskildring er når forfatteren beskriver personen utseende. Indirekte er når personen blir beskrevet via det de gjør og sier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar